Wat is houtrot en hoe moet je het bestrijden?

Wat is houtrot en hoe moet je het bestrijden?

Wat is houtrot en hoe moet je het bestrijden? Schildersbedrijf Dreijer Beerta
Albert Dreijer - Schildersbedrijf Dreijer Beerta

Geschreven door:
, 2 maart 2021

E-mail Albert Dreijer Linkedin

Houtrot ontstaat op vochtig hout dat langdurig geen kans krijgt om te drogen. Veel grondwater, zuurstofarme condities, aanwezigheid van houtrotschimmels, dat zijn de juiste omstandigheden voor het ontstaan van houtrot. Houtrot tast de structuur van hout aan en maakt het zachter tot het uiteindelijk helemaal verpulvert.

Waar ontstaat houtrot?
Het is niet alleen buitenshuis waar houtrot kan ontstaan. Ook binnenshuis op plekken en ruimtes met een hoge vochtgehalte zoals badkamers en kelders is het ontstaan van houtrot waarschijnlijk. Als het vochtige hout geen kans krijgt om te drogen en onvoldoende beschermd wordt tegen de weersinvloeden, krijgen houtrot schimmels de overhand en wordt het hout steeds meer aangetast.

Hoe herken je houtrot?
Meestal herken je houtrot makkelijk door het loslaten van de verf, het ontstaan van zwakke plekken die je kunt controleren door op het hout te drukken met de botte kant van een schroevendraaier en een zichtbaar verkleuring van het hout. Een zwarte en bruine kleur van het hout wijst op rot hout wanneer het hout grijs van kleur is, betekent het (nog) geen houtrot maar wel een alarmerende aanwezigheid van vocht.
Houtrot ontstaat het snelst in kozijnen, drempels, onderdorpels en deuren. Tijdig en regelmatig controleren van deze plekken is zeer belangrijk.

Heb je een onderhoudscontract lopen bij Schildersbedrijf Dreijer? Dan zorgen wij voor regelmatige controle en onderhoud. Wij ontzorgen dus volledig!

Hoe kun je houtrot verwijderen?

Bij het herstellen van houtrot moet eerst het aangetaste hout grondig verwijderd worden. Hierbij dient een laag van een paar centimeter van het gezonde hout meegenomen worden omdat het hout anders verder gaat rotten. Daarna moeten de verwijderde stukken weer opgevuld worden, bij voorkeur met een primer en een twee-componenten houtvuller. De ondergrond moet stof- en vetvrij zijn.

Kun je houtrot voorkomen?
Een beschermende verflaag aanbrengen is de manier om hout te beschermen tegen houtrot. Zowel de binnen- als buitenkant van het houtwerk moet goed in de verf zitten. Klemmende kozijnen en openstaande verbindingen zijn zeer funest voor het hout. Schildersbedrijf Dreijer besteedt altijd veel aandacht en zorg aan deze onderdelen tijdens het uitvoeren van ons werk. Wij vinden het belangrijk dat u lang plezier heeft van uw schilderwerk en dat houtrot geen kans krijgt.

Denk je last te hebben van houtrot maar weet je het niet zeker? Denk je dat je houtwerk goed beschermd is? Zie je verdachte plekken op je houtwerk en wil je weten of het erg is?
Neem dan contact op met Schildersbedrijf Dreijer in Beerta voor een deskundig advies! Ben je in het bezit van recentelijk geschilderd houtwerk? Denk dan na over een onderhoudscontract! Dan weet je zeker dat je schilderwerk goed onderhouden wordt en dat eventuele tekortkomingen direct verholpen worden.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

  • Wat is houtrot en hoe moet je het bestrijden? Schildersbedrijf Dreijer Beerta
  • Wat is houtrot en hoe moet je het bestrijden? Schildersbedrijf Dreijer Beerta
Waarom schilder- en spuitwerk uitbesteden aan een vakman? - Schildersbedrijf Dreijer Beerta

Waarom schilder- en spuitwerk uitbesteden aan een vakman?

30 oktober 2023 - Schildersbedrijf Dreijer deelt regelmatig expertise op het gebied van schilderwerk. Heeft u dit seizoen schilder- of spuitwerk dat u professioneel verzorgd wilt hebben, zoals het spuiten van uw... lees verder »

Nooit meer zorgen om schilderwerk met het Onderhoudsabonnement - Schildersbedrijf Dreijer Beerta

Nooit meer zorgen om schilderwerk met het Onderhoudsabonnement

5 oktober 2023 - Wilt u geen zorgen meer hebben over de staat van het schilderwerk van uw woning, en altijd verzekerd zijn een mooie afwerking? Dan vertellen wij u vraag over de mogelijkheden van het GlansGarant... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.